Wanneer je ziek bent bij je werkgever kan het soms voelen alsof je in een mallemolen terecht bent gekomen. Het liefst laat je even alles achter je zodat je je kan richten op je herstel. Soms duurt dit langer dan je hoopte en krijg je tijdens je herstel te maken met verschillende partijen, verantwoordelijkheden, wetgeving en deadlines. Onduidelijkheid over al die partijen en wat ze nou precies van je willen kan voor onnodige frustratie zorgen.
Omdat we het helaas niet leuker kunnen maken maar wel overzichtelijk leek het ons goed om op een rij te zetten met wie je te maken gaat krijgen:
Bedrijfsarts
De eerste persoon waar je mee te maken krijgt is je bedrijfsarts. Je bent ziek en elke 4 tot 6 weken heb je een gesprek met je bedrijfsarts om te bespreken hoe het met je gaat. Na 42 weken ziekte meldt jouw werkgever je ziek bij het UWV. 10 weken later stelt de bedrijfsarts een Functionele Mogelijkheden Lijst op. Dit is een lijst waarin staat wat je nog wel en niet kunt.
Arbeidsdeskundige
Als je ongeveer een jaar ziek bent krijg je te maken met een arbeidsdeskundige. Samen met de arbeidsdeskundige kijk je naar de mogelijkheden binnen je eigen functie maar ook naar mogelijkheden elders in het bedrijf. Dit noemen ze het Eerste Spoor.
Re-integratiebureau
Het re-integratiebureau wordt door je werkgever ingeschakeld om jou te helpen met het vinden van werk buiten het bedrijf. Dit noemen ze het Tweede Spoor. Je krijgt te maken met een begeleider waar je regelmatig gesprekken mee voert. Die zijn er op gericht om je te helpen met solliciteren. Hierbij kan je denken aan het opstellen van een CV maar ook aan persoonlijkheidstesten om te onderzoeken wat je wil en kan. Na 87 weken ziekte landt er een envelop bij jouw op de deurmat met de WIA aanvraag. Jij doet de aanvraag bij het UWV.
UWV – Arbeidsdeskundige/claimbehandelaar
De UWV Arbeidsdeskundige beoordeeld of alle partijen in het Eerste en Tweede Spoor zich aan de afspraken hebben gehouden.
UWV – Verzekeringsarts
De UWV verzekeringsarts doet eigenlijk hetzelfde als de bedrijfsarts. Hij gaat kijken naar je functionele mogelijkheden en doet dus eigenlijk een soort dubbelcheck. Wanneer de verzekeringsarts bepaald dat de bedrijfsarts zijn of haar werk goed heeft gedaan wordt de WIA aanvraag verder in behandeling genomen. De UWV arbeidsdeskundige doet de berekeningen en bepaald of en wat voor uitkering je recht op hebt. De WW, de WGA of de IVA.
Dit zijn de partijen waar je mee te maken zult krijgen in de twee jaar tussen je eerste ziekmelding tot aan de WIA aanvraag. Wanneer je voor het eerst met één van deze personen te maken krijgt is het goed om te bespreken wat de verwachtingen en verantwoordelijkheden zijn van beide kanten.
Elke donderdag van 17.00 uur tot 18.30 uur hebben wij op ons kantoor, samen met Waarding een inloopspreekuur waar we vragen over bovenstaande kunnen beantwoorden.