GvM Werkt! is het bureau voor professionele begeleiding bij:

De voorzieningen van het UWV 

Een belangrijke partner voor werkgevers en werknemers is het UWV. Zij zijn het uitvoeringsinstituut   voor werknemersverzekeringen maar ook kan je terecht bij het UWV voor het verstrekken van voor jou benodigde voorzieningen. Deze voorzieningen zijn bedoeld als ondersteuning om (aangepast of nieuw) werk beter te kunnen uitvoeren.  

In dit blog gaan we verder in op de voorzieningen van het UWV. Voorzieningen moeten door jou zelf worden aangevraagd bij het UWV. Uiteraard helpt GvM Werkt! je hierbij als dat gewenst is.  

Voor welke voorzieningen kun je een aanvraag doen: 

Verplaatsen op of naar het werk; 

Deze voorziening is bedoeld om ervoor te zorgen dat je van huis naar het werk kunt komen en weer terug. Ook geldt deze voorziening om je op het werk zelf te kunnen verplaatsen. Het UWV beoordeeld jouw situatie en bepaald welke vervoersvoorziening het beste past bij de situatie. 

Diverse hulpmiddelen tijdens het werk

Het kan zo zijn dat je extra hulpmiddelen op je werkplek nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Vaak zijn deze hulpmiddelen niet standaard aanwezig bij een bedrijf. Voorbeelden van deze hulpmiddelen zijn: 

1. Communicatiehulpmiddelen (brailleleesregel, computersoftware, voorleesmachine, beeldschermloep of speciaal toetsenbord) 

2. Meubilair (aangepaste bureaustoel, zit-sta bureau of een tillift) 

3. Orthopedische werkschoenen of inlegzolen 

Jobcoach; 

Een jobcoach helpt je om je werk te kunnen uitvoeren. De begeleiding op jouw (nieuwe) werkplek staat altijd centraal. Ook kan de jobcoach eventuele belemmeringen op jouw werkplek wegnemen.  

Via de tolkvoorziening wordt een schrijf- of gebarentolk vergoed als je die nodig hebt. Dit geldt voor loondienstverband, maar ook wanneer je nog op zoek bent naar werk.  

Ondersteuning van een intermediair; 

Heb je moeite met zien of bewegen dan is er hulp beschikbaar. Het UWV noemt dit ‘intermediaire diensten’. Daarbij kun je denken aan een voorleeshulp, hulp bij het openen van post of bij het opzoeken van informatie op het internet. 

Hoe kun je een voorziening aanvragen? 

Aanvragen gaan altijd via de site van het UWV. Als je op de link klikt kom je er meteen. Je aanvraag wordt beoordeeld en er wordt gekeken of het UWV bevoegd is om de voorziening uit te delen. Het komt namelijk voor dat een voorziening via de gemeente of zorgverzekeraar loopt. Je krijgt daar dan bericht over. 

Als de aanvraag bij het UWV blijft wordt deze gestuurd naar een arbeidsdeskundige of een verzekeringsarts en beoordeeld. Bij een positieve beoordeling wordt de voorziening uitgedeeld.  

Het is goed dat er veel voorzieningen beschikbaar zijn die je kunnen helpen bij de re-integratie naar (nieuw) werk. Het is belangrijk, uiteraard in de eerste plaats voor jou dat je zo snel als mogelijk weer aan het werk kunt. GvM Werkt! ondersteunt je daar maximaal bij.  

Heb je vragen over re-integratie, 1e en/of 2e spoor of over de mogelijkheden van passend werk bij je eigen werkgever, eventueel met het aanvragen van voorzieningen via het UWV? Neem gerust contact met ons op. We zijn er om te helpen. 

Kijk rustig op onze site of vul het contactformulier in. We nemen dan snel contact met je op. 

Gezonde Visie op Mogelijkheden Werkt!
Wilt u dat zelf ook ervaren?
Neem dan contact ons op.

Inloopspreekuur
Elke donderdag vanaf 17.00 uur. Lees meer over het inloopspreekuur in Amersfoort

GvM Werkt!