GvM Werkt! is het bureau voor professionele begeleiding bij:

Hoe rood ben jij in het netwerken?

De kleur rood kan je koppelen aan een politieke partij, maar daar is deze blog niet voor. Er zijn programma’s die je psychologische kenmerken in beeld brengen met behulp van kleuren. Wie ben je en hoe reageer je op situaties. Als je Insights Discovery gebruikt, dan staat rood o.a. voor doelbewust en veeleisend.
Bij mij in de praktijk komen verschillende soorten mensen. Mensen die een ambacht uitvoeren, managers en MT leden en iedereen daaromheen. De laatste groep, hebben vaak veel “rood” in hun profiel. Dat merk ik als we een netwerkgesprek gaan voorbereiden.

Waar ligt de behoefte?

Mijn eerste vraag is vaak, wat zou je eerste vraag zijn als je met iemand koffie gaat drinken om nader kennis te maken? Met grote regelmaat is de eerste vraag van een persoon met veel rood in het profiel, of ze een baan voor hem of haar hebben. Met deze vraag slaan we een paar belangrijke stappen over. Een netwerkgesprek voeren is een beetje vergelijkbaar met een verkoopgesprek.

Je moet wel eerst weten waar de behoefte ligt, anders verkoop je niets. Dan heb ik het niet alleen over de behoefte van de werkgever maar ook van de behoefte van de werkzoekende. Wat doet het bedrijf, hoe is de cultuur van de organisatie, wat zijn de doelstellingen en wat heeft het bedrijf nodig om de doelstellingen te behalen, hoe ziet de dag van de persoon eruit wiens functie voor jou ook interessant is? Enzovoort…

Samenwerken of niet

Genoeg vragen te bedenken die je kunt stellen. In een dergelijk gesprek leren jullie elkaar een beetje beter kennen en weet je ook of er een mogelijkheden zijn voor een samenwerking of niet. Wellicht merk je in het gesprek bij jezelf dat je helemaal niet wilt werken voor dit bedrijf om dat het niet aansluit bij wie je bent.

In een netwerkgesprek is het goed om wat je van je “blauwe” kant te gebruiken. Een kenmerk is, objectief en bedachtzaam.

Voor die personen die het interessant vinden om te weten, mijn dominante kleuren zijn rood en geel. Tja.. herken dus wel iets van mijzelf in bovenstaande.. Heeft u weinig tot geen ervaring met netwerken of heeft u weinig succes met u huidige netwerkvaardigheden dan is de training Netwerken een ideale manier om te leren hoe je succesvol kunt netwerken.

Gezonde Visie op Mogelijkheden Werkt!
Wilt u dat zelf ook ervaren?
Neem dan contact ons op.

Inloopspreekuur
Elke donderdag vanaf 17.00 uur. Lees meer over het inloopspreekuur in Amersfoort

GvM Werkt!