GvM Werkt! is het bureau voor professionele begeleiding bij:

Solliciteren… het is net werken!

Bij het woord ‘solliciteren’ schieten een hele hoop mensen in de stress. Het woord roept beelden op van dagenlang reageren op online vacatures in de bieb, al wachtende op dat ene verlossende e-mailtje met de datum voor een kennismakingsgesprek.

Wanneer we alleen reageren en afwachten kan solliciteren een sombere periode worden. Het is immers niet leuk om afwijzingen te krijgen en het gevoel te krijgen dat onze zingeving afhankelijk is van anderen.

Solliciteren kan een hele leuke bezigheid zijn wanneer je er actief mee bezig gaat. Het gaat om het presenteren van jezelf en om het investeren en onderhouden van je sociale netwerk, professioneel en privé. Tegelijkertijd kan het een periode zijn waarin je jezelf kunt ontwikkelen.

Heel simpel weergegeven is het belangrijk om te gaan onderzoeken wat je Kan, wie je Kent en wat je wil Krijgen. Met deze drie K’s zijn we al een heel eind op weg.

 

Wat KAN ik en wat zou ik willen Kunnen?

Een belangrijk onderdeel van netwerken is jezelf presenteren. Wanneer je opzoek bent naar werk is het essentieel dat je weet wat je te bieden hebt. Wanneer we een product kopen willen we ook graag weten wat we er mee kunnen. Wanneer we niet helder hebben wat we te bieden hebben kunnen we onszelf moeilijk verkopen of presenteren. Door middel van persoonlijkheidstesten en het uiteenzetten van je verleden kunnen we boven tafel halen wat je kwaliteiten zijn en welke kennis je bezit.

Het presenteren van jezelf kan via allerlei kanalen. Dit kan online en offline. Denk aan een LinkedIn Profiel of aan een bak koffie met een oude collega of vriend.

Een goede vraag om jezelf te stellen is ‘wat zou je willen kunnen’? Onderzoek of er dingen zijn die je zou willen leren, een uit de hand gelopen hobby kan de basis zijn voor en nieuwe carrière. Wellicht zijn er opleidingen en cursussen die aansluiten bij dat wat je zou willen kunnen.

 

Wie KEN ik en wie zou ik willen leren Kennen?

Dit gaat om mensen en bedrijven. Het is goed om in kaart te brengen wie en wat er om je heen beweegt. Dit kan op allerlei manieren. Je kan lid worden van een netwerk groep, maar je kan ook gewoon gaan zoeken op google. Ook Social Media platformen zoals LinkedIn en Facebook maken het mogelijk om interessante bedrijven en mensen te volgen. Op die manier ben je er snel bij wanneer er een nieuwe vacature is. Eén nadeel; je moet nog steeds wachten op de vacature.

Omdat niet alle vacatures online staan is het belangrijk om in kaart te gaan brengen wie je kent. Oud-collega’s, familie, vrienden, oud leraren, etc.. Het onderhouden van contact met deze mensen is de basis van netwerken. Het is een twee snijdend zwaard. De vraag die hier centraal staat is: Hoe kunnen wij elkaar helpen? Wanneer dat je houding is tijdens gesprekken door de dag heen is de kans groot dat er mogelijkheden ontstaan. En wellicht hoor jij al over een nieuwe vacature voordat deze online staat.

 

Wat KRIJG ik en wat zou ik willen Krijgen?

Het is belangrijk voor jezelf om helder te hebben wat je terug wil krijgen voor dat wat je wilt gaan doen. Dat waar je naar op zoek bent bepaald grotendeels de plek waar je gaat zoeken. Dit kan in de vorm van loon maar er is meer. Denk eens na over wat jij belangrijk vind in je werk. Wil je wel of geen collega’s? Wil je vrijheid in je werk of juist een duidelijke structuur? Wil je nieuwe vaardigheden leren? Het is dus goed om te gaan onderzoeken wat je zou willen krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar wat aangeboden wordt in ruil voor wat jij te bieden hebt. Dit brengt ons weer bij de eerste K!

Deze drie K’s staan direct met elkaar in verbinding en kunnen een handvat zijn in je zoektocht naar werk. Antwoord op de gestelde vragen geeft richting in je zoektocht naar werk.

Gezonde Visie op Mogelijkheden Werkt!
Wilt u dat zelf ook ervaren?
Neem dan contact ons op.

Inloopspreekuur
Elke donderdag vanaf 17.00 uur. Lees meer over het inloopspreekuur in Amersfoort

GvM Werkt!