GvM Werkt! is het bureau voor professionele begeleiding bij:

Weer afgewezen… wat een mafkezen!

Hoe ga je om met een afwijzing op je sollicitatie?

Wanneer je solliciteert krijg je te maken met afwijzing. Wat frustrerend kan zijn is dat je niet altijd een bevredigende reden te horen krijgt. Dit heb ik zelf meegemaakt en ik heb op die manier ook mensen afgewezen voor functies.

Wat ik in de afwijsmail las was dat:

  • de keuze niet op mij was gevallen;
  • ik niet voldeed aan waar ze naar zochten;
  • er veel reacties waren op de vacature.

De neiging om negatief te reageren op een afwijzing kan dan sterk zijn. Helemaal wanneer je je niet serieus genomen voelt. Dit had ik sterk omdat dit redenen zijn waar ik niets mee kon en waar ik geen genoegen mee nam. Het is soms vervelend en moeilijk om een deur die voor je gesloten wordt dicht te houden.

Professioneel blijven is belangrijk! Hieronder een aantal manieren om met een afwijzing om te gaan.

 

Manier 1: Incasseren

Of de afwijzing nou terecht of onterecht voelt, het is altijd goed om naar je eigen aandeel te kijken. Kijk kritisch naar je eigen sollicitatie, cv en de vacature waar je op hebt solliciteert. Ik heb eens mijn CV aangepast en een week later nogmaals gesolliciteerd op dezelfde vacature, en ik werd uitgenodigd en aangenomen voor een functie waar ik eerder op was afgewezen! Wat ook kan helpen is om iemand anders naar je CV en sollicitatie/motivatie brief te laten kijken, wellicht krijg je handige tips!

 

Manier 2: Reageren

Neem de tijd om eens rustig te gaan zitten. Adem in, adem uit.. Start je computer op als je die nog niet uit het raam hebt gegooid, en open je mailbox. Wat je kan doen is reageren op de mail met een bedankje voor de reactie. Vermeld dat je het jammer vindt dat je niet verder meegenomen wordt in de procedure. Vraag of ze wat dieper kunnen toelichten wat de precieze reden was voor de afwijzing, en vermeld daarbij dat je dit graag meeneemt in volgende sollicitaties. Op deze manier ontvang je hopelijk nog wat nuttige feedback!  En wellicht krijg je wel een reden te horen die je kan begrijpen, dit helpt dan weer in de acceptatie.

 

Manier 3: Doorgaan

Mijn eerste gedachte na een afwijzing was meestal ‘dit wordt nooit wat, ik blijf voor altijd werkloos’. Mijn reactie was dan of ‘laat maar’ of ‘ik moet en zal NU een nieuwe vacature vinden’. Van beide reacties werd ik niet echt gelukkig. Het is fijn om je even te richten op iets in je leven wat je het gevoel geeft dat je in beweging bent! Dus ga bezig met een online cursus, je hobby, sporten of help een kennis met de tuin!

Wat voor mij werkte was om met mezelf een afspraak te maken om iedere week 4 uur naar vacatures te zoeken en 2 sollicitaties te doen. Door me daar aan te houden kon ik positief over mezelf denken en hoefde ik niet in zelfmedelijden weg te zakken. Dit gaf mij ook de ruimte om het solliciteren los te laten wanneer ik me op andere dingen richtte. De aanhouder wint! (Dit betekent niet dat je tig keer moet gaan solliciteren bij hetzelfde bedrijf, maar een tweede keer kan blijkbaar geen kwaad.)

 

Manier 4: Een ZELFBEELDTRAINING bij Carmen Vukman!!

Neem contact op met mijn collega Carmen Vukman voor een zelfbeeld training. Ze kan je helpen met het ontwikkelen van een zelfbeeld dat afwijzingproof is! Dat willen we allemaal toch?

Door op deze manier om te gaan met afwijzingen kan je nog best wel wat leren en je persoonlijk ontwikkelen.

Gezonde Visie op Mogelijkheden Werkt!
Wilt u dat zelf ook ervaren?
Neem dan contact ons op.

Inloopspreekuur
Elke donderdag vanaf 17.00 uur. Lees meer over het inloopspreekuur in Amersfoort

GvM Werkt!