GvM Werkt! is het bureau voor professionele begeleiding bij:

Zelf je re-integratiebureau kiezen?!

Wie kiest het re-integratiebureau?

Als een werknemer langdurig ziek is, moet er conform de Wet Verbetering Poortwachter worden gezocht naar passende arbeid. In eerste instantie wordt natuurlijk gekeken of de werknemer terug kan keren in dezelfde functie binnen het eigen bedrijf. Als dat niet mogelijk is, wordt samen met de werkgever gezocht naar een andere passende functie binnen dezelfde organisatie. Dat noemen we re-integratie eerste spoor. Als ook dat niet lukt, gaan de werkgever en de werknemer samen op zoek naar een passende functie bij een andere werkgever. Dat noemen we re-integratie 2e spoor en dat is ook het moment dat het re-integratiebureau erbij wordt betrokken. Het moment dat re-integratie 2e spoor wordt ingezet, kan verschillen. Uiterlijk aan het eind van het eerste ziektejaar moet ermee worden gestart, maar de werkgever kan ook besluiten al veel eerder dit traject op te pakken.

De werkgever is verantwoordelijk

De meeste werkgevers werken samen met een vast bureau voor re-integratie. In de meeste gevallen ligt het dan ook voor de hand dat je als werknemer met dat bureau in gesprek gaat voor je re-integratietraject. Maar wat als het niet klikt? Onderzoek heeft uitgewezen dat een werknemer beter gemotiveerd is als hij of zij vertrouwen heeft in het re-integratiebureau. En dat verhoogt vanzelfsprekend de slagingskans, wat ook weer in het belang is van de werkgever. Als de werknemer dus liever met een andere partij aan het werk gaat, is het verstandig dit pad te volgen. Wel is het de verantwoordelijkheid van de werknemer om een partij te kiezen die past in het re-integratiebudget en ook het vertrouwen heeft van de werkgever. De laatste betaalt immers de rekening.

Hoe pak je het aan?

Als je als werknemer liever aan de slag gaat met een ander re-integratiebureau dan de partij waarmee de werkgever normaliter samenwerkt, is het verstandig om dit meteen kenbaar te maken. Vervolgens vraag je naar het re-integratiebudget en maak je een shortlist met een aantal mogelijke re-integratiebureaus. Je kan in je netwerk vragen naar ervaringen van anderen of zoek op internet naar gerenommeerde bureaus bij jou in de omgeving. Leg de shortlist voor aan je werkgever en maak vervolgens samen een keuze.

Meer informatie

Wil je weten wat GvM Werkt! voor je kan betekenen bij re-integratie? Bel 033 456631 of neem contact op.

 

Gezonde Visie op Mogelijkheden Werkt!
Wilt u dat zelf ook ervaren?
Neem dan contact ons op.

Inloopspreekuur
Elke donderdag vanaf 17.00 uur. Lees meer over het inloopspreekuur in Amersfoort

GvM Werkt!